Jeg bor i et tropisk land
Trods klimaændringerne, som har fået gennemsnitstemperaturerne til at stige, ville ingen drømme om, at Danmark nogensinde havde været et tropisk land. Vel? Og nu om dage er det det heller ikke. Men kan I tro på, at det har det været engang?...
Ja: for nogen tid siden fandt man fossiler af mangrover her ((Rhizophora mangle af Rhizophoraceae-familien), en plante man i dag finder langs Brasiliens tropiske kyster og langs Vestafrika og Sydamerika.
Og for nylig fandt man fossiler af papegøjeknogler angiveligt dateret til 55 millioner år siden i et stenbrud på Mors, en lille ø i Nordjylland (for mere information, se her eller her). Hvilket ikke blot er en overraskelse, da Skandinavien ikke ligefrem er berømt for at huse vild tropisk fugleliv, men også udgør det ældste kendte fossil af en papegøje i hele verden, som derfor har gjort sig fortjent til en artikel at offentliggøre i det britiske tidsskrift Palaentology. Det kunne se ud til, at papegøjerne har udviklet sig først i den nordlige halvkugle for siden hen af sprede sig til den sydlige halvkugle, hvor de i dag findes i store tal – idet de ældste spor på den sydlige halvkugle ikke er ældre end 15 millioner år gamle.
Den danske papegøje har fået navn: den hedder ikke Pepito eller andet papegøjeagtigt men næsten: den kom til at hedde Mopsitta Tanta – eller Danish Blue, inspireret i den berømte Monty Python-sketch fra 1969, hvor John Cleese er kunden, der forsøger at overbevise dyrehandleren spillet af Michael Palin, at han har solgt ham en død papegøje, og hvor sidstnævnte ikke lader sig overbevise og kommer med en dårlig undskyldning om en eller anden papegøje art ved navn ”Norwegian Blue”, der kan have mærkværdig adfærd.
Ifølge David Waterhouse, den irske palæontolog, der har gjort dette ekstraordinære fund, skulle Mopsitta Tanta være ligeså stor som en gul kakadue.
Hvilke andre revolutionerende fund vil man mon bedrive? Pingviner i Sahara-ørkenen? Eller kameler i Nordpolen?…
(fotos: scanpix, NF)
0 Comments:
Send en kommentar
<< Home