onsdag, juli 09, 2008

Sunde madevaner
Jeg prøver at spise megen frugt og grøntsager, skære ned på kødet og spise mere fisk, spise fuldkorns produkter ind i mellem, undgå raffineret sukker og de lidet sunde fedtstoffer, og hvis jeg skal bruge noget, anvende honning og olivenolie (ikke samtidig, selvfølgelig). Og herhjemme køber vi kun økologisk mælk og æg. Med andre ord, jeg forsøger at følge principperne for sund kost men med måde. For når man kommer på overdrev - veganisme og den slags - kan man ikke regne med mig.
Forleden læste jeg om en ny trend, som slet ikke harmonerer med mig: råkost (rawfood). Som indebærer, at maden ikke kan opvarmes mere end til 42 grader for at beskytte enzymerne, aminosyrerne, vitaminerne og mineralerne. At man kun indtager økologiske produkter uden nogen som helst behandling eller forarbejdning - hvilket ekskluderer frosne grøntsager, som til trods for at have ligeså mange vitaminer, har formastet til at røre ved kogende vand i få sekunder, før de blev smidt i fryseren. Valnødder, mandler og den slags kan kun købes med skal på; da, puhada, man kan da aldrig vide, hvad man har gjort ved dem, når de sælges uden skaller. Olier og olivenolie er ligeledes forment i denne diæt, da de er blevet varmet op. De eneste tilladte fedtstoffer kommer fra avokado, frøer og nødder. Og de mest ekstreme rører ikke engang ved æg, fisk eller kød - ej heller mælk, som jo bliver pasteuriseret. Man kan heller ikke erstatte de almindelige proteinkilder (mælk, kød, osv.) med tofu, idet tofu er forarbejdet; ditto for linser, bønner, o.l.
Udover at risikere ikke at indtage nok proteiner og fedt, risikerer de mest fanatiske udøvere af diæten at udvikler en alvorlig sygdom ved navn ortoreksi, en slags spiseforstyrrelse ( i lighed med anoreksi og bulimi), der rammer dem, som bliver besat af af leve sundt.
Hvordan kan de mennesker tage ud at spise, eller deltage i faliliemiddage? Medbringer de mon - uvaskede, ikke skrællede, ikke snittede - gulerødder og broccolli hjemmefra?!...