lørdag, oktober 26, 2024

Stivelse
Mennesker kan generelt lide brød, pasta og derivater rige på stivelse, og ifølge forskere fra University of Buffalo og Jackson Laboratory for Genomic Medicine er det genernes skyld. Mere præcist, et gammelt gen, AMY1, eller spyt-amylase-genet, som har eksisteret i 800.000 år, siger de, efter at have analyseret genomerne fra 68 jæger-samlere; med andre ord eksisterede det før landbruget eksisterede. Vi har i vores genom adskillige duplikationer af AMY1, som er ansvarlig for et enzym kaldet amylase, der findes rigeligt af i spyt, som nedbryder stivelse fra komplekse kulhydrater til glukose i munden, og som giver os smag for fødevarer rige på stivelse. Det er amylase, der giver brød smag, så at sige. Og jo flere amylasegener du har, jo mere stivelse kan du fordøje, og jo mere kan du lide stivelsesholdige fødevarer. Og jo mere stivelse du spiser, jo mere gener til at nedbryde den har en tendens til at duplikere sig selv. Hvilket forklarer, hvorfor de fordobledes så meget, efter vi begyndte at pløje og beplante jorden for omkring 4.000 år siden. Det er en cyklus, som demonstrerer landbrugets indvirkning på vores gener. Og det er sjovt, selv tamme dyr viser dette mønster: dem, der lever i områder med en kost, der er rigere på stivelse, har også flere duplikationer af AMY1-genet.
Så enhver, der er vokset op med middelhavskosten rig på brød, er ligesom mig ikke skyld i at kunne lide brød så meget 😊