Etiske overvejelser
Hvis filosofien og etikken på den ene side bidrager med afgørende ideer til udviklingen af tænkningen og fornuften, på den anden side bliver de undertiden noget pjattede og latterlige. Jeg husker for eksempel, at jeg tilbragte et helt semester på universitetet, hvor man diskuterede, hvad bevidstheden var for et fænomen, og om flagermus havde bevidsthed. En diskussion, som udover at være fuldstændig unødvendig, allerede dengang forekom mig noget absurd, da det er umuligt at verificere argumenternes troværdighed: ”du, flagermus, har du bevidsthed eller ej?”
Men som sagt har etikken bidraget med uundværlige pointer, eksempelvis indenfor menneskerettigheder og dyrerettigheder. Og måske for ikke at blive anklaget for at være faldet bag dansen teknologisk set, begynder man nu at tale om robotternes rettigheder, idet disse efterhånden bruges i flere og flere sammenhænge, i industrien men ikke kun dér. ”Bør robotter, der ligner mennesker eller dyr, have rettigheder?”, eksempelvis. Dette og andre essentielle spørgsmål – eller måske ikke – kan fremover blive diskuteret i den almindelige befolkning på en hjemmeside under det Etiske Råd, som vil åbne op for debatten om forholdet mellem mennesker og maskiner.
Jeg kunne spørge mig selv mange ting, men jeg spørger bare: hvordan kommer man overhovedet i tanke om sådanne ting? En filosof står op om morgen, og mens han kigger frustreret på brødristeren, som ikke formår at give ham perfekt ristet brød, eller sidder allerede i bilen, som ikke vil starte lige med det samme og tænker lige pludseligt: ”nå, ja, hvad med maskinernes rettigheder?”
?!…
(foto af Tænkeren af Rodin, af marttj @flickr.com)
0 Comments:
Send en kommentar
<< Home