torsdag, marts 01, 2007

Velbekomme i Toscana
En af de ting, jeg ser allermest frem til på ferien, bliver at smage den simple men, som jeg forestiller mig, velsmagende toskanske køkkenkunst. Jeg har orienteret mig omkring de basale regler, så vi ikke skiller os ud men kommer til at blande os med de lokale: cappuccino eller caffè latte hører prima colazione (morgenmaden) til – resten af dagen drikker man kun espresso - medmindre man er turist!... Salaten spiser man ikke med hovedretten men enten før som forret eller mellem hovedretten og desserten, da den tjener den funktion at rense smagsløgene. Man starter typisk med antipasti (snacks), eksempelvis oliven, crostini (brødskiver med postej), bruschetta (ristet brød med hvidløg og olivenolie) eller skinke, efterfulgt af primi (forretten), normalt en suppe, pasta eller ris og secondi (hovedretten) bestående af kød eller fisk og grøntsager. Derefter en salat efterfulgt af frutta og/eller formaggio (oste) og/eller dolci (dessert) og en espresso. Og eventuelt en digestivo (eksempelvis Cinzano, limoncello, Amaretto, osv.) for at fuldende måltidet.
Og se bare de lækkerier, vi kan se frem til:
Baccalá alla livornese (klipfisk med en sovs af tomater, sorte oliven og sort peber)
Stracotto (oksekød simret i rødvin I timevis)
Panzanella (salat med tomat, basilikum, persille, hvidløg og brød med olivenolie)
Cinghiale di Maremma (vildsvin)
Minestrone alla Fiorentina (grønsagssuppe serveret med landbrød
Parpadelle alla lepre (frisk båndpasta med sovs af harekød)
Bistecca alla Fiorentina (grillet steak)
Og til dessert hvad med en Castagnaccio (kage af kastanjemel med pinjekerner og rosiner)? Eller Panforte di Siena (kage bagt af honning, mandler, kandiserede frugter og kryddernelliker) eller Ricciarelli (småkager af mandelmasse, kandiseret appelsinskal og honning)?
Buon appetito!
(foto: perreault @ flickr.com)