Pandekagedagen
Hvordan kan det egentlig være, at jeg har boet på denne planet så længe (ooops, det lød som et spørgsmål fra en marsboer, men anyway…) og i et katolsk land i så mange år oven i købet, og først nu har opdaget Pandekagedagen, tilsyneladende en kristen tradition på over 1000 år?
Pandekagedagen er en årlig tilbagevendende begivenhed tirsdagen efter Fastelavnssøndag, det vil sige: det var i tirsdags. Ifølge traditionen fejrer det indgangen til Fasten, en periode på 40 dage før Påsken, hvor de kristne ikke måtte indtage søde sager, æg, hvidt mel eller mælk fra Askeonsdag og frem til Palmesøndag. Derfor var det med at skynde sig at spise så meget af de ovennævnte råvarer som muligt inden fasten. Og derfra kommer opskriften på pandekager, forestiller jeg mig.
I den engelske by Olney fejrer man Pandekagedagen på en ganske særlig måde. Udover den obligatoriske pandekagespisning, har man siden 1445 haft et pandekageløb, hvor de lokale kvinder løber gennem gaderne, mens de vender pandekager oppe i luften.
Jeg er lidt sent på den, men bedre sent end aldrig, så her er en hurtig pandekageopskrift:
(ca. 20-25 stk.)
1 l mælk
6 æg
500 g mel
1 tsk. vanillesukker
3 spsk. sukker
1 nip salt
Smør til stegning
Rør æggene ud i mælken, og sigt melet i lidt ad gangen. Rør godt rundt, så der ikke er klumper i dejen. Tilsæt salt, sukker og vanillesukker.
Lad smørret skumme op på panden, inden du hælder dej på til den første pandekage.
Spis dine pandekager med syltetøj, sukker, florsukker, sirup eller is. Velbekomme!
0 Comments:
Send en kommentar
<< Home