Myter og misinformation
I nogle år nu har man kun talt om klimaet, den fare køer udgør for klimaet, at det er bedre at drikke soja/ris/mandel/havre-“mælk” end komælk på grund af CO2-udledningen, som køer forårsager og se, det er jo ikke helt sådan, tværtimod: udover at vegetabilsk "mælk" er fattigere på proteiner og essentielle aminosyrer (fordi de mister mange flere egenskaber under UTH-varmebehandlingen) end normal mælk (de har fx kun 0,4 -1,1 gram protein sammenlignet med 3,4 gram i normal mælk) og indeholder mere sukker, hvilket gør normal mælk klart sundere, er klimaforskellen minimal, hvilket blev påvist i en nylig undersøgelse. Klimaaftrykket for almindelig minimælk er 0,41 CO2-ækvivalenter (CO2e) per liter. For skummetmælk er værdien 0,45, mens den for sødmælk er 0,50. Til sammenligning er havredrikkens klimaaftryk (EU forbød nemlig for nylig at kalde disse plantebaserede produkter for "mælk"; det er drikke) er 0,40 CO2e pr. liter, mens sojadrikkens klimaaftryk er 0,46, risdrikken har 1,4 CO2e per liter og mandeldrikken har 0,53. Så? Det er altså ikke på grund af klimaet, man skal vælge disse drikke, som endda er dyrere end mælk. Måske for dyrevelfærdet, men det kan løses ved at vælge økologisk mælk.
I nogle år nu har man kun talt om klimaet, den fare køer udgør for klimaet, at det er bedre at drikke soja/ris/mandel/havre-“mælk” end komælk på grund af CO2-udledningen, som køer forårsager og se, det er jo ikke helt sådan, tværtimod: udover at vegetabilsk "mælk" er fattigere på proteiner og essentielle aminosyrer (fordi de mister mange flere egenskaber under UTH-varmebehandlingen) end normal mælk (de har fx kun 0,4 -1,1 gram protein sammenlignet med 3,4 gram i normal mælk) og indeholder mere sukker, hvilket gør normal mælk klart sundere, er klimaforskellen minimal, hvilket blev påvist i en nylig undersøgelse. Klimaaftrykket for almindelig minimælk er 0,41 CO2-ækvivalenter (CO2e) per liter. For skummetmælk er værdien 0,45, mens den for sødmælk er 0,50. Til sammenligning er havredrikkens klimaaftryk (EU forbød nemlig for nylig at kalde disse plantebaserede produkter for "mælk"; det er drikke) er 0,40 CO2e pr. liter, mens sojadrikkens klimaaftryk er 0,46, risdrikken har 1,4 CO2e per liter og mandeldrikken har 0,53. Så? Det er altså ikke på grund af klimaet, man skal vælge disse drikke, som endda er dyrere end mælk. Måske for dyrevelfærdet, men det kan løses ved at vælge økologisk mælk.
0 Comments:
Send en kommentar
<< Home