torsdag, april 11, 2024

Knoglerne

Vi ønsker alle at have stærke knogler. Og med alderen bliver dette endnu vigtigere, da hormonelle ændringer med alderen øger risikoen for knogleafkalkning, også kendt som osteoporose. Indtil nu har fokus været på D-vitamins væsentlige rolle i calciumabsorptionen. Men D-vitamin kan ikke stå alene, når det kommer til knoglesundhed: fra A til K, gennem B, C og E, spiller alle vitaminer vigtige roller i at have sunde knogler. Og de er nødvendige gennem hele livet, da skelettets knogler fortsætter med at ombygge sig selv gennem hele vores liv, selv efter vi holder op med at vokse, hver gang vi gør en fysisk indsats – hænger noget op, tager noget fra en høj eller lav hylde, går oprejst og trodser tyngdekraften. Celler i knoglerne (kaldet osteocytter) fornemmer stressen og aktiverer andre celler (kaldet osteoklaster), som producerer en syre, der opløser noget af kalken i knoglerne, hvilket får mineraler til at bevæge sig ind i de tomme rum i de mineraludsultede knogler. En proces, der kræver flere vitaminer:
A-vitamin findes i gulerødder, søde kartofler, cantaloupe meloner og grønne bladgrøntsager.
Vitamin B (især B6, B9 og B12) findes i tun, laks, oksekød, mejeriprodukter og kikærter.
C-vitamin er der rigeligt af i citrusfrugter, tomater, jordbær og rosenkål.
E-vitamin findes i mandler, jordnødder, spinat og solsikkefrø.
Og vitamin K findes også i grønne bladgrøntsager, avocadoer, kiwi, græskarkerner og sojabønner.
Eksperter anbefaler, at man får de nødvendige vitaminer gennem en varieret kost og mindre gennem vitamintilskud; medmindre kroppen er vitaminmangel, selvfølgelig.
(foto: Nick Veasey, Science Photo Library)