tirsdag, maj 06, 2025

Enten eller

Jeg har allerede sagt her, at jeg synes, det er meget mærkeligt, at veganere bliver ved med at kalde det, de spiser, for det samme – bøffer, fileter, hamburgere, pølser osv. – på trods af at det er 100 % plantebaseret. Hvorfor kan de ikke få andre navne, når de hader animalske produkter, især kød? Og endelig bliver de i et vist omfang nødt til at gøre det, i hvert fald i Schweiz: domstolen i Zürich havde tilladt det, så længe produkterne tydeligt var mærket som veganske, men anklagemyndigheden ankede afgørelsen, og Forbundsdomstolen har netop forbudt, at produkter, der ikke har animalsk oprindelse, kaldes efter dyr. Kylling er en fugl, gris er et pattedyr, så det er slut med "vegetarisk kylling" og "vegansk svinekød" og lignende absurditeter, der vildleder forbrugerne. "Et plantebaseret produkt, der refererer til udtrykket 'kylling' og ikke indeholder kød, er et bedrag," fastslog den schweiziske appeldomstol, og med rette. Desværre forbød de dog ikke betegnelser som "bøffer" og "fileter" af anden oprindelse end animalsk.
(på billedet såkaldte veganske ”pølser”)