torsdag, januar 04, 2024

Betydningen af morgenmaden
Vidste I, at der er en stærk sammenhæng mellem morgenmadsvaner og livsstil generelt? Det er rigtigt: ifølge hvad jeg læste i en videnskabelig artikel for nylig offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology, har de, der spiser en god morgenmad derhjemme, en tendens til at have en sundere kost end dem, der springer morgenmaden over eller spiser få kalorier om morgen; og derfor er sidstnævntes risiko for at pådrage sig åreforkalkning meget større.
De fulgte 4.000 mennesker uden hjerte-kar-sygdomme mellem 40 og 54 år i 6 år. I gennemsnit indtog de 2.300 kalorier om dagen, men de fordelte sig forskelligt efter tre morgenmadsmønstre: dem, der bestod i at drikke en kop kaffe og/eller en juice på farten, og hvis morgenmad repræsenterede 5 % af de indtaget kalorier - det vil sige: praktisk talt sprang morgenmaden over - dem, der udover kaffe og/eller juice spiste frisk frugt, morgenmadsprodukter og kiks eller kager, og hvor morgenmaden repræsenterede mellem 5 og 20 % af de daglige kalorier – hvad man kunne kalde ”lave morgenmadsforbrugere” – og endelig den rigtige ”morgenmad” forbrugere”, som udover kaffe og juice, frisk frugt og korn-kiks og kager også spiste toast med skinke, olivenolie eller tomat, og hvor morgenmaden udgjorde mere end 20 % af de daglige kalorier. I den pågældende undersøgelse sprang 2,9 % (116 deltagere) dagens første måltid over, 69,4 % (2776 deltagere) var lavforbrugere og 27,7 % (1.108) var forbrugere af dagens første måltid. De tog ultralyd af alles arterier og kom frem til, at det var arterierne hos dem, der sprang morgenmaden over, der var i den værste tilstand, udover at være dem med det højeste body mass index og højeste blodtryk, blandt andre dårlige parametre. For når de bliver sultne, spiser de meget junkfood.
Så forsøm ikke morgenmaden!