tirsdag, maj 21, 2013

Hikke
Jeg troede, vi havde været inde på emnet, som jo er så interessant og universel, men det havde vi åbenbart ikke. Vi hikker alle sammen. Men hvad er en hikke, dette mærkelige og ukontrollable fænomen med potentiale for a skabe pinlige situationer under mere formelle omstændigheder, og overfor hilket der er et utal af foreslåede kur? Jf. hvad jeg har læst er hikken en sklags krampe, som finder sted når der samtidigt indtages luft, stemmelæberne lukker sig og mellemgulvet bliver presset ned; hvilket sker når de bittesmå følelegemer i spiserøet og mellemgulvet bliver irriteret, når vi fx drikker noget med bobler i, spiser krydret mad eller simpelthen tager for megen luft ind. Og hikken er ikke kun en dum nykke fra naturens side: den tjener blandt andet det formål at skubbe mad der har sat sig fast ned i mavesækken.
Endelig en lille bemærkning vedrørende “kurerne”: det hjælper ikke at blive forskrækket ej heller at drikke vand fra den anden side af glasset (de klassiske kur) – og dem af jer der har prøvet dem, I stakler, kan nikke genkendende; der er ingen 1005 effektiv kur. Men... måske kan en ske sukker alligevel hjælpe: ifølge en artikel i The New England Journal of Medicine blev 10 ud af 20 “forsøgspersoner” således set sig helbredt for hikken.