

Traditionelt er Danmark ikke ligefrem et land hvor man spiser særlig godt: meget kød og kartofler, lidt fisk, lidt variation, mens Middelhavskøkkenet fremhæves som værende betydelig sundere. Men hvad er mon de sundeste lande hvad mad angår? Ifølge den amerikanske ernæringsekspert Harley Pasternak (sjovt at det lyder næsten som “pastinak”, når vi nu taler om mad, he he he), som for nylig har udgivet bogen “The 5-factor Diet”, finder vi blandt de bedste (sundeste) køkkener i verden – dette evalueret i forhold til levealder, fedmerater, kalorieindtag, og procentdel af hhv. kød og frugt og grøntsager i kosten – (ikke spor overraskende) Japan (gennemsnitlig levealder: 82 år, 1,5% fede), hvor diæten består i mange grøntsager, fisk, soja, og hvor man sjældent spiser sig mæt; Singapore (gennemsnitlig levealder: 82 år, 1,8% fede), hvor der spises en del ris ledsaget af masser af grøntsager og fisk, og man spiser tropiske frugter frem for slik med sukker; Kina (gennemsnitlig levealder: 73 år, 1,8% fede), hvor frugt og grønt, bønner og fuldkornsprodukter fylder 1/3 af tallerken, og man derudover spiser en del hvidløg, ingefær og soja, og maden koges eller lynsteges; Frankrig (gennemsnitlig levealder: 81 år, 6,6% fede), hvor kombinationen af fede produkter som oste og en stor procentdel grøntsager og deres tradition med at spise små måltider synes at give pote; utrolig nok Sverige (gennemsnitlig levealder: 81 år, 11% fede) takket være en diæt med mange fibre, bær og fisk; og Italien, Spanien og Grækenland (alle med en gennemsnitlig levealder på 80 år og hhv. 16, 16 og 25% fede), hvor diæten består i en del frugt og grønt, vegetabilske olier, citrusfrugter, nødder og fisk.
…
Og med det er jeg blevet helt sulten :-)
0 Comments:
Send en kommentar
<< Home