Gløgg
En af de mest velsmagende juletraditioner, jeg holder mest af, er at drikke gløgg, en dejlig krydret drik, som varmer både krop og sjæl på en særlig måde i de kolde decemberaftener.
Man kan som bekendt købe gløggekstrakt klar til at blande med rødvinen på enhver supermarked, men i år kunne jeg tænke mig at lave min egen ekstrakt (det samme er at sige at lave gløggen fra bunden), hvilket jeg ikke har prøvet før.
*
Men kan ikke beslutte mig for, om jeg skal følge en klassisk opskrift:
(1 fl. rødvin
1 stykke hel kanel
2 stk. hele kardemomme
1/2 citron
85 g sukker
2 appelsiner
12 hele nelliker
100 g rosiner
100 g mandler
Hæld rødvinen i en emalieret gryde og læg kanel og kardemomme ved i en lille gazepose. Varm op til lidt under kogepunktet, sluk under gryden og lad vinen trække under låg ca 5 min. Tilsæt sukker, citronsaft og tynde strimler gul skal af citronen. Stik hele nelliker i de let bitre sevilla appelsiner og læg dem i en opvarmet bowle sammen med rosiner og hele, smuttede mandler. Hæld den varme vin over og server gløggen i små glaskrus).
*
Eller om jeg skal vælge en af opskifterne med portvin, til ære for fædrelandet:
(60 g rosiner
40 g mandelsnitter
3 dl portvin
1 spsk citronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
4 spsk sukker
1/2 tsk vanillesukker
1 lille drys kanel
2 spsk orangelikør el brandy.
Bland rosiner, mandler, portvin, citron- og appelsinsaft og lad det trække lunt og tildækket i 3 timer. Lun rødvinen for svag varme og rør sukkeret i. smag til med vanilliesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsæt portvinen med fyldet. lad det hele trække lunt i 10 minutter. Smag til med lidt brandy eller Orangelikør og og server gløggen i små glaskrus).
*
Eller om jeg hellere skulle prøve mig med stærkere sager:
(100 g lynghonning
2 stk hel kanel
2 stk tørret ingefær
3 hele kardemomme
8 hele nelliker
1 strøget spsk tørrede blåbær
1 spsk tørrede apelsinskal
reven muskat og friskkværnet peber
2 dl vand
1 liter rødvin
2 dl Brøndum snaps
1 dl Porse snaps
2 dl st. John madeira
rosiner
hakkede, smuttede mandler
Fremgangsmåden er nogenlunde den samme. Og I ved, hvordan det forholder sig med serveringen – i små glaskrus).
*
Hvad synes I?
En af de mest velsmagende juletraditioner, jeg holder mest af, er at drikke gløgg, en dejlig krydret drik, som varmer både krop og sjæl på en særlig måde i de kolde decemberaftener.
Man kan som bekendt købe gløggekstrakt klar til at blande med rødvinen på enhver supermarked, men i år kunne jeg tænke mig at lave min egen ekstrakt (det samme er at sige at lave gløggen fra bunden), hvilket jeg ikke har prøvet før.
*
Men kan ikke beslutte mig for, om jeg skal følge en klassisk opskrift:
(1 fl. rødvin
1 stykke hel kanel
2 stk. hele kardemomme
1/2 citron
85 g sukker
2 appelsiner
12 hele nelliker
100 g rosiner
100 g mandler
Hæld rødvinen i en emalieret gryde og læg kanel og kardemomme ved i en lille gazepose. Varm op til lidt under kogepunktet, sluk under gryden og lad vinen trække under låg ca 5 min. Tilsæt sukker, citronsaft og tynde strimler gul skal af citronen. Stik hele nelliker i de let bitre sevilla appelsiner og læg dem i en opvarmet bowle sammen med rosiner og hele, smuttede mandler. Hæld den varme vin over og server gløggen i små glaskrus).
*
Eller om jeg skal vælge en af opskifterne med portvin, til ære for fædrelandet:
(60 g rosiner
40 g mandelsnitter
3 dl portvin
1 spsk citronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
4 spsk sukker
1/2 tsk vanillesukker
1 lille drys kanel
2 spsk orangelikør el brandy.
Bland rosiner, mandler, portvin, citron- og appelsinsaft og lad det trække lunt og tildækket i 3 timer. Lun rødvinen for svag varme og rør sukkeret i. smag til med vanilliesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsæt portvinen med fyldet. lad det hele trække lunt i 10 minutter. Smag til med lidt brandy eller Orangelikør og og server gløggen i små glaskrus).
*
Eller om jeg hellere skulle prøve mig med stærkere sager:
(100 g lynghonning
2 stk hel kanel
2 stk tørret ingefær
3 hele kardemomme
8 hele nelliker
1 strøget spsk tørrede blåbær
1 spsk tørrede apelsinskal
reven muskat og friskkværnet peber
2 dl vand
1 liter rødvin
2 dl Brøndum snaps
1 dl Porse snaps
2 dl st. John madeira
rosiner
hakkede, smuttede mandler
Fremgangsmåden er nogenlunde den samme. Og I ved, hvordan det forholder sig med serveringen – i små glaskrus).
*
Hvad synes I?
(foto: madsmobblog @ flickr.com)
0 Comments:
Send en kommentar
<< Home