
En af de mest velsmagende juletraditioner, jeg holder mest af, er at drikke gløgg, en dejlig krydret drik, som varmer både krop og sjæl på en særlig måde i de kolde decemberaftener.
Man kan som bekendt købe gløggekstrakt klar til at blande med rødvinen på enhver supermarked, men i år kunne jeg tænke mig at lave min egen ekstrakt (det samme er at sige at lave gløggen fra bunden), hvilket jeg ikke har prøvet før.
*
Men kan ikke beslutte mig for, om jeg skal følge en klassisk opskrift:
(1 fl. rødvin
1 stykke hel kanel
2 stk. hele kardemomme
1/2 citron
85 g sukker
2 appelsiner
12 hele nelliker
100 g rosiner
100 g mandler
Hæld rødvinen i en emalieret gryde og læg kanel og kardemomme ved i en lille gazepose. Varm op til lidt under kogepunktet, sluk under gryden og lad vinen trække under låg ca 5 min. Tilsæt sukker, citronsaft og tynde strimler gul skal af citronen. Stik hele nelliker i de let bitre sevilla appelsiner og læg dem i en opvarmet bowle sammen med rosiner og hele, smuttede mandler. Hæld den varme vin over og server gløggen i små glaskrus).
*
Eller om jeg skal vælge en af opskifterne med portvin, til ære for fædrelandet:
(60 g rosiner
40 g mandelsnitter
3 dl portvin
1 spsk citronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
4 spsk sukker
1/2 tsk vanillesukker
1 lille drys kanel
2 spsk orangelikør el brandy.
Bland rosiner, mandler, portvin, citron- og appelsinsaft og lad det trække lunt og tildækket i 3 timer. Lun rødvinen for svag varme og rør sukkeret i. smag til med vanilliesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsæt portvinen med fyldet. lad det hele trække lunt i 10 minutter. Smag til med lidt brandy eller Orangelikør og og server gløggen i små glaskrus).
*
Eller om jeg hellere skulle prøve mig med stærkere sager:
(100 g lynghonning
2 stk hel kanel
2 stk tørret ingefær
3 hele kardemomme
8 hele nelliker
1 strøget spsk tørrede blåbær
1 spsk tørrede apelsinskal
reven muskat og friskkværnet peber
2 dl vand
1 liter rødvin
2 dl Brøndum snaps
1 dl Porse snaps
2 dl st. John madeira
rosiner
hakkede, smuttede mandler
Fremgangsmåden er nogenlunde den samme. Og I ved, hvordan det forholder sig med serveringen – i små glaskrus).
*
Hvad synes I?

(foto: madsmobblog @ flickr.com)
0 Comments:
Send en kommentar
<< Home