søndag, januar 16, 2022

Hvorfra?

Kender I de katte som vinker med poten og som sælges (katten, ikke kun poten) i alle kinesiske butikker og som angiveligt bringer held (kattene, ikke butikkerne)? Åbenbart er de ikke kinesiske men japanske – og det er en kæmpestor forskel.
På japansk hedder de maneki-neko, hvilket betyder “katten som vinker”. Men ifølge hvad jeg har læst, gør de ikke engang det: den vinker hverken hej eller farvel men opmuntrer til, at den anden skal komme. Jf. sagnet blev den født på Gōtoku-ji templet i Edo-perioden (1603-1868), da en lokal kat åbenbart reddede en daimyos (en regional leder) liv fra et lyn ved at vinke ham til at komme til templet. Og siden da er katten blevet æret i templet (på billedet nedenfor).
Et andet sagn fortæller, at det var en anden kat, der inspirerede statuetten, navnlig en kat der tilhørte ældre dame fra Imado, som i 1852 var så fattig, at hun måtte forlade sin kat, da hun ikke havde råd til at give den mad. Og katten viste sig angiveligt i en drøm og sagde til hende, at hun skulle lave statuetter i dens billede, som ville bringe hende held. Og det gjorde hun og solgte dem udenfor det lokale tempel. Og sådan startede et glorværdigt økonomisk eventyr? 😉