lørdag, juli 21, 2012


Kemimysterier
Jeg var ikke klar over det, men vidste I, at varmt vand tilsyneladende fryser hurtigere end koldt vand? Og ved I hvorfor? For at være ærlig ved jeg det heller ikke; ingen ved – selvom flere filosofer og videnskabsfolk – eksempelvis Aristotles, Francis Bacon og Descartes – har interesseret sig for spørgsmålet i århundreder uden dog at finde løsningen på gåden; og det er derfor at Royal Society of Chemistry i øjeblikket tilbyder en præmie på 1.000 pund (1.244€) til den, der formår at forklare dette fænomen frem til slutningen af juli. På en plausibel måde selvfølgelig.
Fænomenet, der anvendes i tilberedningen af is, hvor den flydende væske varmes op inden den fryses ned, da frysningen så går hurtigere, hedder Mpemba Effekten, navngivet efter en studerende fra Tanzania af samme navn der i 1968 i en laboratorieklasse bemærkede ovennævnte overfor en af lærerne.